پس از پیروزی احتمالی بایدن در انتخابات امریکا چه اتفاقاتی در اقتصاد ایران رخ خواهد داد؟
پس از پیروزی احتمالی بایدن در انتخابات امریکا چه اتفاقاتی در اقتصاد ایران رخ خواهد داد؟

پیروزی بایدن در انتخابات امریکا چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت؟

جو بایدن نامزد حزب دموکرات در انتخابات امریکا، دست کم تا این لحظه در همه ی نظرسنجی های معتبر از دونالد ترامپ پیش افتاده، اگر چه این به معنای پیروزی قطعی او در انتخابات نخواهد بود.

با این حال اما اگر به هر دلیلی بایدن پیروزی در انتخابات را از آن خود کند، چه اتفاقی در اقتصاد ایران رخ خواهد داد؟

انتظار اینکه با آمدن بایدن معجزه ای رخ دهد، اساسا با واقعیت در تضاد است، سیاستهای خارجی ایالت متحده آنقدر پیچیده و لایه لایه هستند که آمدن یک رئیس جمهور نتواند تمام آن را تغییر دهند اما با این حال نفس انتقال قدرتی که شکل می گیرد به خودی خود بر بسیاری از معادلات جهانی تاثیرگذار خواهد بود، یکی از این معادلات، نحوه برخورد در تعاملات سیاسی با ایران است.

جو بایدن در جریان کارزار انتخاباتی خود از بازگشت به برجام به شرط بازشگت ایران به تعهدات برجامی اش خبر داده، اتفاقی که به نظر می رسد برای هر دو طرف ایرانی و امریکایی خوشایند باشد.
از سوی دیگر، روی کار آمدن بایدن بدبینی مطلقی که نسبت به دولت امریکای زمان ترامپ وجود داشت را از میان خواهد برد و نوعی خوشبینی نسبت به امکان روابط بهتر با امریکا را ایجاد می کند.

حتی بسیاری از تحلیل گران صحبتهای حسن روحانی در خصوص صلح در زمان امام حسن (ع) را  چراغ سبزی غیر مستقیم به پیروزی جو بایدن و بازگشت او به برجام قلمداد می کنند.

اما این خوشبینی چه بر سر اقتصاد ایران خواهد آورد؟

نگاهی به شاخصهای اقتصادی کلان ایران در هنگام برجام یا پیش و یا پس از آن به خوبی نشان می دهد که این تفاهم نامه تا چه میزان بر اقتصاد ایران اثرگذار است.

نمودار رشد اقتصادی ایران

اگر به هر دلیلی نامزد دموکراتها در انتخابات پیروز شود، با بازگشت آمریکا به برجام، بخش قابل توجهی از تحریم‌های وضع  شده علیه ایران لغو خواهد شد، تحریمهایی که مهمترین آن تحریمهایی در بخش صنعت نفتی کشور بوده و برداشتن آنها می تواند در کوتاه مدت تاثیر آنی روی اقتصاد ایران بگذارد.

اوضاع می تواند حتی بهتر از این هم باشد، اگر دولت در مدت باقی مانده بتواند نزدیک به 10 میلیارد دلار نفت خود را صادر کند، عملا کسری بودجه خود را جبران خواهد کرد.
همزمان با این اتفاق، عرضه ارز در بازار افزایش خواهد یافت، این موضوع بر قیمت آن تاثیرگذار شده و جو روانی حاصل شده از خوشبینی جلوی افزایش افسارگسیخته قیمت کالاهای لوکس را خواهد گرفت.

در دیگر بازارها نیز اگر انتظار کاهش قیمتی نمی رود، اما با این حال اثرات روانی ایجاد شده احتمالا این بازارها را نیز دست کم به ثباتی کوتاه مدت خواهد رساند.

کارشناسان اقتصادی البته می گویند، این جو روانی پایدار نخواهد بود و اثرات مثبت اقتصادی آن شکننده است و تداوم آن به نحوه تعامل ایران و امریکا و روابط آن با بازارهای مالی جهانی بستگی خواهد داشت، با این حال اما چراغ سبز بایدن برای برگشتن به برجام  دست کم در این مقطع نوعی خوشبینی را ایجاد کرده و یا اگر دقیقتر بگوییم، از شدت بدبینی ها به امریکا کاسته است.

  • نویسنده : میلاد علیزاده